Sylwestrowe przepisy kulinarne

Ściśle fajne!

CIASTECZKOWY RUDOLF CZERWONONOSY
 

1 sztuka to 273 kcal

Składniki (14 porcji):

  • Mąka orkiszowa – 2 szklanki (240 g)
  • Czekolada gorzka, co najmniej 70% kakao – 2 tabliczki (200 g)
  • Olej rzepakowy – 0,5 szklanki (120 g)
  • Erytrol – 0,5 szklanki (120 g)
  • Jaja kurze, całe – 2 sztuki (112 g)
  • Biszkopty, okrągłe – 14 sztuk (70 g)
  • Masło migdałowe z kawałkami orzechów – 4 łyżeczki (60 g)
  • Draże (białe na oczy i czerwone na nos) – 42 sztuki (42 g)
  • Precelki – 28 sztuk (28 g)
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki (6 g)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia oraz erytrol wymieszaj razem w miseczce.
  2. Do masy dodaj jajka, olej, mleko i wymieszaj do połączenia składników.
  3. Za pomocą pędzelka wysmaruj foremki na muffinki i przełóż do nich ciasto.
  4. Piecz babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
  5. Gotowe ciasteczka ostrożnie wyciągnij z foremek i ułóż na kratce, aby wystygły.
  6. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
  7. Przestudzone babeczki polej czekoladą.
  8. Z biszkoptów zrób buzie, z czerwonych drażetek nosy, z precelków rogi.
  9. W miejsce oczu połóż białe draże i zróbcie źrenice, używając roztopionej czekolady.
  10. Renifery możesz dodatkowo ozdobić świątecznymi kokardkami, jednak pamiętaj, aby ich nie jeść - posłużą tylko do ozdoby.

WYBUCHOWE BATATY POD ŚNIEŻNĄ PIERZYNKĄ
 

1 porcja to 164 kcal

Składniki (4 porcje):

  • Bataty – 2 sztuki (400 g)
  • Granat – 1 sztuka (100 g)
  • Jogurt grecki – 8 łyżek (160 g)
  • Olej rzepakowy – 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • Papryka słodka (mielona wędzona) – 1 łyżeczka (5 g)
  • Mięta (świeża) – 4–6 listków (2 g)
  • Pieprz – 2 szczypty (2 g)
  • Sól himalajska – 2 szczypty (2 g)

Sposób przygotowania:

  1. Bataty dokładnie umyj, wytrzyj i przekrój wzdłuż na dwie części.
  2. Każdą połówkę skrop oliwą, dopraw do smaku wędzoną papryką, pieprzem oraz szczyptą soli.
  3. Bataty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut (do miękkości).
  4. Po upływie wyznaczonego czasu bardzo ostrożnie obróć bataty skórką do góry i włóż ponownie do piekarnika na około 15 minut, aby skórka się spiekła.
  5. Zrób sos: obierzcie czosnek, przeciśnijcie go przez praskę i dodajcie go do jogurtu. Całość doprawcie solą i wymieszajcie.
  6. Upieczone bataty ułóż na talerzu, polej sosem czosnkowym, posyp pestkami granatu i listkami świeżej mięty.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI