Marchewkowy zawrót głowy

(1 porcja to 192 kcal)

Otwarty dostęp

Składniki (2 porcje):

  • Marchewka – 2 sztuki (90 g)
  • Pieczywo tostowe, grahamowe – 2 kromki (54 g)
  • Serek kremowy (do smarowania) – 2 łyżki (50 g)
  • Roszponka – 1 garść (20 g)
  • Pieprz ziarnisty czarny – będzie wykorzystany dla ozdoby, posłuży do wykonania oczu i buzi, potrzebujecie około 12 sztuk (12 g)

Sposób wykonania:

  • Marchewkę wyszorujcie pod bieżącą wodą, obierzcie ją ze skórki i jeszcze raz umyjcie.
  • Umyjcie dokładnie roszponkę.
  • Marchewkę zetrzyjcie na tarce.
  • Podpieczcie chleb w tosterze lub w piekarniku, a następnie, za pomocą noża wytnijcie z niego kształt marchewki.
  • Posmarujcie tosty białym serkiem (pamiętajcie, aby zostawić niewielką ilość serka na zrobienie oczu) i połóżcie na nich startą marchewkę.
  • Wykorzystajcie ziarenka pieprzu do zrobienia oczu i uśmiechniętej buzi.
  • Połóżcie liście roszponki w miejscu natki.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI