Składniki (2 porcje):
- Marchewka – 2 sztuki (90 g)
- Pieczywo tostowe, grahamowe – 2 kromki (54 g)
- Serek kremowy (do smarowania) – 2 łyżki (50 g)
- Roszponka – 1 garść (20 g)
- Pieprz ziarnisty czarny – będzie wykorzystany dla ozdoby, posłuży do wykonania oczu i buzi, potrzebujecie około 12 sztuk (12 g)
Sposób wykonania:
- Marchewkę wyszorujcie pod bieżącą wodą, obierzcie ją ze skórki i jeszcze raz umyjcie.
- Umyjcie dokładnie roszponkę.
- Marchewkę zetrzyjcie na tarce.
- Podpieczcie chleb w tosterze lub w piekarniku, a następnie, za pomocą noża wytnijcie z niego kształt marchewki.
- Posmarujcie tosty białym serkiem (pamiętajcie, aby zostawić niewielką ilość serka na zrobienie oczu) i połóżcie na nich startą marchewkę.
- Wykorzystajcie ziarenka pieprzu do zrobienia oczu i uśmiechniętej buzi.
- Połóżcie liście roszponki w miejscu natki.