Przepis na domowy hummus

Strefa rodzica

Jeśli decydujesz się na samodzielne przygotowanie hummusu, oto prosty przepis:

Składniki (4 porcje):

  • ciecierzyca z puszki (odsączona i opłukana) – 1 puszka (240 g)
  • woda – ¼ szklanki (60 ml) lub więcej, jeśli uznasz, że hummus jest zbyt gęsty
  • tahini (pasta sezamowa) – 5 łyżeczek (30 g)
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki (20 g)
  • sok z cytryny – 2 łyżki (12 g)
  • czosnek (posiekany) – 1 ząbek (5 g)
  • szczypta soli.
     

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodaj więcej wody, aż osiągnie pożądaną konsystencję.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI